Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bucharovic

1. 6. 2009 12:38
Ahoj Dušane

V roce 1989 jsem chvilku sloužil v Kadani u VÚ 6159 u ČŽPNJM - Což byla ,,Četa ženijního průzkumu a ničení jaderných min". Spousta lidí mně vůbec nevěřila, že něco jako ,,jaderná mina" existuje (v té době). Každý měl natlučeno v hlavě jen to, že atomovka může přiletět buď na nosiči dlouhého doletu, nebo spadnout z B - 52. Hezký článek.

P.S. Jak se má kapitán Renslow, kapitán Haris, bestie Meslinsky a zbytek zlaté (nebo snad modré - už si nevzpomínám) posádky Aljašky???;-)

Čus Vláďa Kroupa

0 0
možnosti

Cyberpunx

1. 6. 2009 14:24
Re: Ahoj Dušane

Čau Vláďo! Vůbec jsem netušil, že v ČSLA byl speciální ženijní průzkum, který měl deadjustovat jaderné miny. Tohle je pro mě velká novinka. 8-o I dnes, 20 let po revoluci, je o ČSLA dost málo známo a ani o tom nevyšla žádná opravdu obsáhlá knížka. Snad dvě, které se tímto částečně zaobírají a které mohu doporučit jsou Plánování nemyslitelného a Československá lidové armáda na Rýnu.

0 0
možnosti

zdeseny obcan

1. 6. 2009 9:27
jaderne fugasy

Varsavska smlouva planovala (v pozdejsi dobe kdy utok zacal byt stale mene realisticky) rozmisteni jadernych min podel reky Odry.

Na webu se daji najit rozhovory historiku s ceskoslovenskymi generaly te doby, otazky historiku se soustreduji predevsim na jaderne zbrane.

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7625x
Násilí, holá síla, vyřešilo v dějinách mnohem více než kterýkoli jiný faktor. Opačný názor je jenom toužebné očekávání v té nejhorší podobě. Národy, jež na tuto základní pravdu zapoměly, vždycky platily svými životy a svobodou. - Robert A. Heinlein (Hvězdná pěchota)


Autor publikuje v periodiku
ATM - Armády, technika, militaria


Mé vybrané odborné články můžete číst na Scribd a serveru On War / on Peace.