Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

beda venerabilis

14. 2. 2010 12:50
Belastete Name

Byl jsem kdysi u německého soudu v Mnichově. Jedna ze stran navrhla, aby jako svědek byl vyslechnut pan stavitel Heydrich. Soudce pečlivě zaprotokoloval návrh, a pak si spíše pro sebe zabručel "Belastete Name" (zatížené jméno).

Jste nějak spřízněm s oním Dušanem Rovenským, který v sedmdesátých a osmdesátých letech na stránkách Rudého práva i na obrazovkách ČsT tak důsledně ohaloval pravou tvář amerického imperialismu?

0 0
možnosti
C

Cyberpunx

14. 2. 2010 19:41
Re: Belastete Name

Nevím sice jak to souvisí s tímto článkem, ale na tuto otázku jsem již v několika diskuzích pod svými články odpovídal. Pokud máte nějakou věcnou připomínku, tak jsem Vám plně k dispozici. Nebaví mě pořád se opakovat...

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

12. 2. 2010 23:15
karma...

... Světová válka byla v jistém ohledu ještě strašnější, než ta následující... Podobně dlouhé seznamy z ní mně uváděly v úžas zase zde, na Monte Pasubio a jiných místech ledové jižní fronty, kde během jediné zimy v Dolomitech lámalo skálu, zmrzlo nebo bylo zabito přes 50tis. lidí... Doteď jsou okolní hory protkány zásobovacíma cestama, sklady ve skále a hlavně mořem pomníků s dlouhými seznamy...

0 0
možnosti
C

Cyberpunx

12. 2. 2010 23:33
Re: karma...

Souhlas. V některých zemích je 1. světová (nebo Velká) válka mnohem důležitějším konfliktem než 2. světová válka. Jedná se např. o některé země Britského společenství národů (Kanada, Austrálie atd.), neboť daleko více jejich občanů zahynulo v letech 1914-18 než 1939-45. I v samotné Velké Británii je historie a připomínka 1. sv. v. mnohem důležitější než u nás. Italská fronta byla strašná pro obě strany zejména kvůli životním podmínkám bojujících vojáků a nehostinnému podnebí.

0 0
možnosti
PK

Lovap

12. 2. 2010 13:10
Nemecké cintoríny?

Sú tam aj nejaké nemecké vojenské cintoríny? Nebolo by od veci ich ukázať - padlí boli na oboch stranách ...

0 0
možnosti
C

Cyberpunx

12. 2. 2010 20:33
Re: Nemecké cintoríny?

Německé vojenské hřbitovy v okolí Yper jsou, ale není jich mnoho. Navíc, jsem se pohyboval v oblasti, kde se za 1. sv. v. nacházely britské obranné linie. Německé hřbitovy se nachází zejména východně od Yper, v obcích Langemarck, Vladslo, Hooglede a Menen. celkem je na těchto čtyřech hřbitovech pohřbeno 126 168 německých vojáků (obrovské množství dalších nebylo nikdy nalezeno a pohřbeno). Souhlasím, padlí byli na obou stranách. Já jsem však žádný z nich, bohužel, nenavštívil, takže jsem nemohl dát do článku jejich fotografie.

0 0
možnosti
MB

buxus

12. 2. 2010 7:49
Moc hezký článek - děkuji

Snad jen jedno doplnění. Po skončení 1. světové války ji lidé (zejména v anglosaském světě) nazývali Velká válka. Teprve poté co o dvacet let později vypukla znovu stejně, či ještě více, ničivá vílka, začali to lidé číslovat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7625x
Násilí, holá síla, vyřešilo v dějinách mnohem více než kterýkoli jiný faktor. Opačný názor je jenom toužebné očekávání v té nejhorší podobě. Národy, jež na tuto základní pravdu zapoměly, vždycky platily svými životy a svobodou. - Robert A. Heinlein (Hvězdná pěchota)


Autor publikuje v periodiku
ATM - Armády, technika, militaria


Mé vybrané odborné články můžete číst na Scribd a serveru On War / on Peace.