Ford Nucleon - Atomový automobil z roku 1958

28. 04. 2009 7:30:00
Pokud si myslíte, že současné automobily poháněné nefektivními benzínovými a naftovými motory jsou neekologické, připravte se na překvapení. V roce 1958 byl navržen první (a zatím naštěstí) poslední automobil na jaderný pohon - Ford Nucleon. Pokud by někdy toto vozidlo vyjelo, byla by to taková malá jaderná katastrofa na kolech...
William Ford u modelu Fordu Nucleon v merítku 3:8.
William Ford u modelu Fordu Nucleon v merítku 3:8.

V 50. letech 20. století prožívalo lidstvo euforii z nedávno objevené atomové energie. Tato euforie (nebo šílenství, podle úhlu pohledu) se přenesla i na konstruktéry automobilů. Jen si představte tu nádheru - již žádné výfukové plyny, obrovský dojezd a tichý provoz. Sen každého řidiče.

A tak se na kreslících prknech, a později i jako model v měřítku 3:8, objevil koncept Fordu Nucleon. Jeho pohonnou jednotkou se měl stát minaturní jaderný reaktor o velikosti pivního sudu, v zadní části vozu. Tento reaktor měl jadernou fůzí pohánět parní generátor, který by ohříval vodu a měnil by jí v páru. Pára by poté poháněla dvě parní turbíny - jedna měla pohánět vozidlo a druhá elektromotor, který by napájel veškerá elektrická zařízení. Pára by se následně ochlazovala v chladiči a měnila na vodu, která by v uzavřeném chladícím systému putovala zpět do parního generátoru a celý proces by se neustále opakoval.

obr1.JPG

Konstruktéři Fordu předpokládali, že jaderné palivové články se budou prodávat u doplňovacích stanic (ekvivalent dnešních čerpacích stanic) a jeden článek vystačí na 8000 km provozu, než jej bude nutné vyměnit. Moderní, až futuristický design se měl stát novou ikonou amerického životního stylu budoucnosti. V době úsvitu atomového věku se zdálo jisté, že neefektivní spalovací motory brzy zmizí ze scény. Avšak celý koncept Nucleonu byl postaven na předpokladu, že brzy podaří miniaturizovat jaderné reaktory a odlehčit materiály používané k odstínění reaktorů. Nejúčinnějším materiálem k stínění radioktivity je totiž olovo a to je, jaksi, trochu těžké pro osobní automobily. Jelikož se ani jeden z těchto předpokladů nenaplnil, odešel ze scény i Nucleon.

V této naivní a utopické vizi nadcházejícího atomového věku však tovární vědci pozapoměli na pár "drobností" - Co s vyhořelými a vysoce radiokativními palivovými články? Co v případě autohavárie, při které by mohlo dojít k poškození jaderného reaktoru (a následné jaderné katastrofě)? A jelikož si brzy i široká veřejnost začala uvědomovat odvrácenou stranu mince atomové energie, je nepravděpodobné, že by se ještě někdy v budoucnosti podobný návrh objevil.

Každopadně, z dnešního hlediska, můžeme vnímat celý návrh Fordu Nucleon jako slepou uličku vývoje automobilů. I tak se však jednalo o velmi zajímavý, i když šílený nápad.

Atomově šílený.

ScreenShot7.jpg

Vozidlo nápadně se podobající Fordu Nucleon se objevilo i v počítačové hře Fallout 3.

Autor: Dušan Rovenský | úterý 28.4.2009 7:30 | karma článku: 23.28 | přečteno: 5200x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 117 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7370

Násilí, holá síla, vyřešilo v dějinách mnohem více než kterýkoli jiný faktor. Opačný názor je jenom toužebné očekávání v té nejhorší podobě. Národy, jež na tuto základní pravdu zapoměly, vždycky platily svými životy a svobodou. - Robert A. Heinlein (Hvězdná pěchota)

Autor publikuje v periodiku
ATM - Armády, technika, militaria


Mé vybrané odborné články můžete číst na Scribd a serveru On War / on Peace.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...