Dušan Rovenský

Navrhuji ihned zrušit armádu!

14. 06. 2010 7:45:00
A následně také zrušit válku a vyhlásit období lásky, květin, hulení a celosvětového míru!
Řešením je Johnny Rambo a ne drahá armáda!
Řešením je Johnny Rambo a ne drahá armáda!

Armáda je svinstvo! Nejdřív totiž v lidských dějinách vznikla armáda a následně, jako její produkt, válka. Nebo, že by to bylo naopak? To je jedno! Hlavně, že se tak krásně poslouchá populistické blábolení pětadvacetileté „odbornice“ na vojenství o tom, že nám všem bude fajn, když „zatopíme těm lampasákům, kteří nás na vojně stejně jen buzerovali“. Jenže takoví „lampasáci“ byli třeba i národní hrdinové Jan Kubiš, Otakar Jaroš nebo František Peřina.

V Česku máme takový malý fenomén - ochozy fotbalových stadionů jsou plné hráčů extraligových kvalit. Stejně tak „expertem“ v oboru obrany a bezpečnosti státu je každý, kdo absolvoval dvouletou (osmnáctiměsíční, dvanáctiměsíční, šestiměsíční náhradní - dosaďte dle potřeby) vojenskou službu. Nebo si „odkroutil“ civilní službu. Nebo viděl alespoň jeden válečný film. Například Černý jestřáb sestřelen byl tak efektní kousek americké kinematografie a nebyly v něm žádné tanky a dělostřelectvo. Tak proč bychom je potřebovali my? Nebo, viděli jste třeba Četu? Tam sice dělostřelectvo střílelo i letectvo bombardovalo, ale zase tam nebyli ženisté, zdravotníci, spojaři, zpravodajci nebo třeba operátoři speciálních sil. Také je možné budovat armádu podle filmu Den poté (toho původního, z roku 1983), kde nebylo nic jiného než pár megatunových jaderných výbuchů. Takže všechno zrušíme, vyvineme jaderné zbraně a až nás někdo, třeba za padesát let, bude ohrožovat, jednoduše ho „smázneme“ pár dobře mířenými mezikontinentálními balistickými střelami.

Naštěstí je (nebo spíše bylo) podobné tlachání v české kotlině vykázáno do prostorů různých restauračních zařízení a jedná se již o takový kolorit. Jenže pokud se podobné žvanění „expertů“ dostává až do vrcholné politiky, tak z toho začínám mít velmi špatný pocit amatérismu toho nejhrubšího zrna. Nyní už jen čekám, kdy Věci veřejné, v čele se slečnou Krystýnou Kočí, navrhnou koncipovat armádu podle Ramba 3 (sám přeci dokázal řídit, nabíjet a střílet z hořícího tanku) nebo Žhavých výstřelů 2 (to byl dokonce "nejkrvavější" film všech dob).

Související článek: Věci veřejné se řídí radami dědečka programové ředitelky Kočí

Autor: Dušan Rovenský | karma: 27.38 | přečteno: 4046 ×
Poslední články autora