Pohádka o úsporném rozpočtu Pavla Béma

Za sedmero horami a sedmero řekami, žil byl spravedlivý král Pavel, zvaný Bém. Byl to dobrý vládce, oblíbený veškerým prostým lidem, zvířenou i rostlinstvem. V období svého kralování se snažil mo(u)dře vládnout svým državám – žádné zbytečné výdaje, jako například nesmyslný projekt „Olympiáda 2016/2020 v Praze“ (malý tunýlek za přibližně 70 miliónů zlatých) nebo bezedná štola na peníze „Opencard“ (pořádný tunel za více než 1 milardu zlatých).

Zdroj: Pravo / Michaela Rihová

V jeho vládnutí mu vydatně pomáhal jeho korunní princ Milan, jehož léno zahrnovalo markrabství hlubočepské, košířské, motolské, radlické, smíchovské a další. Princ Milan, zvaný Jančík alias JUDr. z Plzně, byl známý pro svou tvrdou ruku vůči šejdířům, zlodějům a lapkům. Tento učenec (dříve bývalý kulisák), jenž za své zásluhy získal právnické vzdělání v urychleném řízení, tyto různé pochybné existence bez milosti uvazoval na pranýř nebo věšel v koši, na některé z městských bran. Nakonec se mu však jeho, lúzou nepochopený, boj za morálnější a nezkorumpovanou společnost vymstil. Svým nekompromisním jednáním s různými vyžírky získal „špatný mediální obraz“ a musel, než se zčeřené vody uklidní, zmizet do exilu.

Jednoho dne však nastal v zemi krále Pavla velký poprask. Začal se blížit čas velkého rytířského turnaje, jenž se konal pravidelně jednou za čtyři roky a na nějž se sjížděli udatní rekové z celého širého okolí, aby zde zkřížili své meče a ega. Vítězi nepřipadla obligátní ruka princezny, ale byl odměněn čtyřletým místem u korýtka a dobrým bydlem pro sebe a věrné členy své družiny. Jedna legenda vypráví o tom, že až turnaj skončí, vrátí se, oděn do lesknoucí se zbroje a s čistým štítem, ze svého vyhnanství i princ Milan.

A tak i král Pavel vyrazil do boje o blahobyt, za zvuků polnic a zpěvu bojových chorálů svého početného houfce válečníků. Na mnoha městských budovách i vesnických stromech nechal vyvěsit svůj výnos o tom, že pokud zvítězí, bude nadále dobrým vladařem, který v ruce obrátí každou zlatku, než ji použije pro lepší zítřky své země.

Mocný králi, modlím se a žehnám tvým zbraním, aby jsi konečně té korupčnické sani setnul všechny hlavy! K tomu ti dopomáhej Bůh (ví kdo)!

A příště vám, milé děti, budu vyprávět tu o Budulínkovi.

Jak jsem se včera zasmál, aneb výnos krále Pavla o tom, že bude lépe.

Autor: Dušan Rovenský | pondělí 10.5.2010 7:30 | karma článku: 39,39 | přečteno: 5091x