Hospodářská krize (sama o sobě) neexistuje

Existuje jen morální krize a hospodářská deprese je její následek. Na tuto skutečnost již v roce 1932 upozornil zakladatel moderního českého obuvnického průmyslu Tomáš Baťa. Myslím, že tento velmi schopný člověk měl v řadě věcí pravdu a my můžeme pouze konstatovat, že se historie stále opakuje. Jaká škoda, že se z ní neumíme poučit...

Tomáš Bata st.

Příčinou krize je především morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme si zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek.

V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu.

V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání.

Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry. Technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze. Důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.

Tomáš Baťa (1932)

 

Nezaměstnaní Američané během hospodářské krize ve 30. letech 20. století.

Krize tu byly vždy. Slouží k tomu, aby nás upozornily na skutečnost, že děláme něco špatně. A proto nevěřím, že nějaké státní finanční pobídky a regulace něco vyřeší.

Hlavním řešením je, podle mě, zaměřit se na etickou a ne ekonomickou rovinu problému. Neutrácet za nesmysly, které vlastně nepotřebujeme. Neutrácet za to, na co nemáme a na co si musíme půčovat.  Neutrácet tak, aby to jednou musely platit naše děti. A hlavně, dát zkorumpovaným a rozhazovačným politikům (ať už je jejich politická příslušnost jakákoli), při příštích volbách, jejich marnotratné chování pořádně pocítit .

Zdroj: Wikiquote

Autor: Dušan Rovenský | pondělí 18.1.2010 7:30 | karma článku: 17,66 | přečteno: 2560x
  • Další články autora

Dušan Rovenský

Darmožrouti na povodních

20.8.2010 v 7:30 | Karma: 45,83

Dušan Rovenský

Navrhuji ihned zrušit armádu!

14.6.2010 v 7:45 | Karma: 27,38

Dušan Rovenský

Oběti a (sebe)vrazi

31.5.2010 v 7:30 | Karma: 19,41

Dušan Rovenský

Flanderské inferno

12.2.2010 v 7:30 | Karma: 24,17

Dušan Rovenský

Ruský medvěd už zase řve

9.11.2009 v 7:45 | Karma: 20,78
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7625x
Násilí, holá síla, vyřešilo v dějinách mnohem více než kterýkoli jiný faktor. Opačný názor je jenom toužebné očekávání v té nejhorší podobě. Národy, jež na tuto základní pravdu zapoměly, vždycky platily svými životy a svobodou. - Robert A. Heinlein (Hvězdná pěchota)


Autor publikuje v periodiku
ATM - Armády, technika, militaria


Mé vybrané odborné články můžete číst na Scribd a serveru On War / on Peace.