Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

vit.kucik

26. 8. 2009 21:20
Zajímavá úvaha...

... a vcelku správná. Máte pravdu, že nesprávná míra "humanizace války" jen vede k jejímu zbytečnému prodlužování nebo neřešení původních problémů. Takto to platilo pro války minulé a současné. Nicméně nemůžete popřít, že strategie obrovské technologické převahy, na kterou od 2. S.V. sázejí USA, doposud funguje a vypadá to, že bude fungovat i v budoucnu. A to mění pomalu pravidla hry. To znamená, že se konflikty budou stále více podobat policejním akcím, kde díky nesrovnatelné technologické převaze bude dosaženo stejného efektu za cenu politicky přijatelnějších prostředků (masová eliminace vojáků bez jejich usmrcení, "vypnutí" nepřátelské ekonomiky na požadovanou dobu, snížení vlastních ztrát nasazením robotů, apod.) To platí samozřejmě pro konflikty mezi vyspělými a zaostalými soupeři, mezi podobně vyspělými (přes to, že ti mají stále méně motivů mezi sebou válčit) by to bylo jiné. Stále je to sci-fi, ovšem vývoj k tomu pozvolna směřuje.

0 0
možnosti

vit.kucik

26. 8. 2009 21:36
Re: Zajímavá úvaha...

Ještě příklad, jak rozvoj technologií může měnit základy bojů: Pro eliminaci důležitého průmyslového uzlu 3. Říše - Drážďan - spojenci použili kobercového bombardování, desetitisíce tun TNT, desetitisíce obětí, totální destrukci průmyslových a obytných čtvrtí. O 50. let později dosáhli téhož efektu v Srbsku řádově desítkami přesně naváděných raket, řádově desítkami obětí protivníka a jednotkami obětí vlastních. Srbská ekonomika byla bez proudu, bez pohybu (chyběl benzín) a Srbové sami viděli, že jejich politici kromě velkohubých slov jsou bezmocní (do roka pak sami svrhli režim). Ten skok za 50 let je obrovský. Proto je možné a pravděpodobné, že za dalších 50 let budou mít podobné konflikty také zcela jinou formu, o které nyní jen matně můžeme spekulovat. Pravděpodobně méně krvavou, více pohlednou pro sdělovací prostředky a tím i politicky více průchodnější...

0 0
možnosti

Cyberpunx

27. 8. 2009 11:16
Re: Zajímavá úvaha...

Díval jsem se, že o něčem podobném byl zveřejněn článek v Týdnu: http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/amerika/bude-rozpoutani-valky-s-vyuzitim-robotu-snazsi_135360.html . Každopádně, ten můj byl uveřejněn první (kdyby mě někdo chtěl obvinit z vykrádání nápadů). :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7625x
Násilí, holá síla, vyřešilo v dějinách mnohem více než kterýkoli jiný faktor. Opačný názor je jenom toužebné očekávání v té nejhorší podobě. Národy, jež na tuto základní pravdu zapoměly, vždycky platily svými životy a svobodou. - Robert A. Heinlein (Hvězdná pěchota)


Autor publikuje v periodiku
ATM - Armády, technika, militaria


Mé vybrané odborné články můžete číst na Scribd a serveru On War / on Peace.