Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

cojanato

27. 4. 2009 17:23
Zajímavý článek

Hodnotím karmou !R^

0 0
možnosti

Martin Rychlík

27. 4. 2009 10:20
AFGHÁNCI jsou lstiví lišky...

v noci se namažou olejem, prosmýknou se až do regionálního stanu NATO, navážou si pušky k sobě a zmizej... Jo, holt lstiví a mazaný, tihle Afghánci! ;-)R^

0 0
možnosti

Cyberpunx

27. 4. 2009 11:12
Re: AFGHÁNCI jsou lstiví lišky...

Ne, kradou jenom závěry. Pušku, tu oni vyrobit umí, ale závěr, ten ne. :-)

0 0
možnosti

kaktusak

22. 4. 2009 22:01
Prohráváte,

i když vašim protivníkům neposkytují pomoc USA, Čína, Pákistán, Írán, ropné státy, jako tomu bylo v případě Sovětského svazu. Sověty prosila o pomoc afghánská vláda na základě mezistátní smlouvy, vás tam nikdo nezval.

0 0
možnosti

Bucharovic

22. 4. 2009 8:00
Jeden dotaz na autora

Kolik máte prosím odkroucených koleček v Áčku a u jaké jednotky, když tady tak krásně operujete s tabulkama...?;-D

0 0
možnosti

Bucharovic

22. 4. 2009 18:51
Re: Jeden dotaz na autora

Veřejně  uznávám, že jsem se mýlil a po mailové konverzaci s autorem D.Rovenským uznávám jeho relevaci k tématům stran AČR. Naše názory se možná trochu liší, ale po tom, co jsem se o autorovi dozvěděl několik faktů, uznávám, že ví o čem píše. V.KroupaR^

0 0
možnosti

Jadyk

21. 4. 2009 18:17
Ač jste kovaný odborník, tím narážím

na Váš úvod, kde jste každého, kdo se vyjádří o válce v Afghanistánu jinak, než pochvalně, promptně označil za diletanta. Modrou knížku nevlastním, strávil jsem skoro dva roky v Iráku, přesto s Vámi nesouhlasím. Válka se nehraje na počty mrtvých, ale na vítězství. Kdybyste počítal mrtvé, tak třeba ve Finsku to bylo 1:50 v neprospěch Ruska. Ale lidí měli V Rusku vždycky dost. Připadá Vám, že má Nato zemi pod kontrolou? Mě to spíš přijde, jako by jeli přes kopírák. Tj. drží Kábul, některá větší města a zoufale se snaží udržet zásobovací trasy, aby nemuseli škemrat Rusy o pomoc. Možná Nato nedostává na frak, ale líp než na plichtu to nevidím.

0 0
možnosti

SID09

21. 4. 2009 20:24
Re: Ač jste kovaný odborník, tím narážím

Já to vidím stejně!

Nevím jaké autor má vojenské zkušenosti, že nás všechny považuje za magory a diletanty a kde všede nabral své vojenské vědomosti a co už dokázal. Nebo že by to byla jen politicko-vojenská  teorie dnešního nejvyššího štábu AČR ?

0 0
možnosti

sonic

21. 4. 2009 17:50
pro autora

pro válku v Afghánistánu jsou irelevantní pojmy vyhrávat/prohrávat. hlavním cílem je udržet se tam co nejdýl. v tomto ohledu USA "vyhrává".

0 0
možnosti

BoboHml

21. 4. 2009 17:30
Čísla nejsou všechno-srovnávate nesrovnatelné.

Výzbroj i výstroj,co podpora boj.proti rusům a nynější materialní podpora talibanců.Území kde se tehdy "rekreovali" a kde mohou nyní.např.Pakistán.

Je prostě jiná doba jak ve zbraních tak i politice sousedních států.

0 0
možnosti

BoboHml

21. 4. 2009 17:40
Re: Čísla nejsou všechno-srovnávate nesrovnatelné.

je rozdíl mezimudžáhidy, trénovanými a vyzbrojovanými USA, Pákistánem a dalšími zahraničními vládami a dnešním Talibanem-nikoliv jen výcvikem,ale i výzbrojí.

0 0
možnosti

Bucharovic

21. 4. 2009 16:40
Ještě jedna věc

Konflikt mezi SSSR a Afghánistánem a NATO a Afghánistánem má úplně jinou podobu. Styl bojových operací je naprosto odlišný. Myslím, že nikdo, kdo o vojenské taktice a politické situaci něco ví,  dnes nemůže srovnávat tyto dva konflikty. Jen území je stejné. Dnes je to o něčem úplně jiném. Výstroj (balistické ochranné doplňky atd), výzbroj (bezpilotní letouny, palebná síla, skoro každý voják NATO má na osobní zbrani kolimátor, využití družicové navigace, ať už jde o GPS, TACBE atd.) to se prostě nedá srovnávat. Jako byste srovnával vojáky Prusko - Rakouské války  s vojáky války Druhé - světové... V.Kroupa

0 0
možnosti

Cyberpunx

21. 4. 2009 17:28
Re: Ještě jedna věc

Naopak, styl konfliktu (válka nízké intenzity; protipovstalecké operace) je totožný. Co je jiné jsou prostředky, kterým se ten konflikt vede.

0 0
možnosti

Barry Goldwater

21. 4. 2009 10:39
Rusové

vstoupili do Afghánistátnu v době, kdy tam byl víceméně klid a s tehdejší vládou Rusové dokonce podepsali smlouvu o dobrém sousedství. Během jediné noci Rusové obsadili hlavní město, tehdejší mezinárodně uznávanou afghánskou vládu zlikvidovali a dosadili Babraka Karmala, kterého si přivezli z Moskvy.  Zkrátka klasický ruský scénář osvobození nějaké země.

NATO vstoupila do Afghánistánu, protože z jeho území došlo k napadení jednoho z členských států NATO. Rada NATO potvrdila, že jde o situaci, kdy je třeba naplnit článek smlouvy  o společné obraně smluvních států. Afghánistán v té době nepřestavoval funkční státní celek s legální, mezinárodně uznávanou vládou. Vojska NATO si vojensky vedou velmi dobře, největší problémy mají s politiky doma, jak už to v demokraciích bývá. Věřím, že to Američané dotáhnou do úspěšného konce.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS