Odhalil jsem další nacistický symbol!!!

5. 01. 2010 7:30:00
V poslední době se jakoby roztrhl pytel s různými "lovci nacistů", kteří zřejmě chtějí za každou cenu kráčet v šlépějích Simona Wiesenthala. Jejich počínání je však spíše trapné, než záslužné. Tak jsem si i já dovolil přinést jedno "naprosto šokující a skandální" odhalení, čímž se ze mě zřejmě stal investigativní novinář (kvalitou poplatný české kotlině). Naražím tak na články (včetně toho dnešního) pana Jana Gazdíka v MF Dnes, o "rejdech nekalých neonacistických živlů" v České republice, které již začínají zavánět paranoiou.

Pokud vyrazíte v kterémkoli českém nebo moravském městě ven, pravděpodobně kolem tohoto "nebezpečného" symbolu, dříve či později, projdete. Nejedná se totiž o nic jiného, než znak 272. pěší divize (později 272. divize lidových granátníků) Wehrmachtu, která ho užívala v letech 1943 - 1945. Říkáte si, co dělá tento znak v našich ulicích? Dnes je totiž logem "jedné nejmenované banky".

obr1.jpg

Logo "jedné nejmenované banky" (vlevo) a znak 272. pěší divize Wehrmachtu (vpravo)

Malokdo totiž dnes ví, že tento znak představuje tradiční ozdobu na střechách chalup v Dolním Sasku, odkud pocházelo mužstvo výše zmiňované divize. Stejně tak, jako hákový kříž je původně hinduistický a budhistický symbol, který se dodnes používá v řadě kultur jako dekorační motiv či náboženský symbol. Budeme tímto snad považovat Indy nebo Japonce za nacisty?

obr2.jpg

Tradiční ozdoba německé chalupy

Veškerou symboliku je totiž potřeba brát především v historickém a ideovém kontextu, v jakém je používána. Takže skutečnost, že nějaký český přírodovědecký oddíl používá alpskou protěž (viz. "senzační" článek pana Jana Gazdíka, který vyšel v MF Dnes dne 26.11.2009 a další podobná "perla" z dneška), tradiční znak horských myslivců, mě nechává naprosto chladným. Stejně tak je mi naprosto jedno, že "jedna nejmenovaná banka" používá identický znak, jako německá druhoválečná divize. Jde totiž především o to, jaké myšlenky tyto instituce nebo spolky propagují. Tak si říkám, jestli se nemají začít obávat všechny kluby vojenské historie nebo vojenská muzea, že mohou být označeny za nositele nacistických myšlenek? Nebo třeba já, neboť mám ve své domácí knihovně pár "závadných" (optikou pana Gazdíka) knížek? Mám je již začít pálit?

A propos, velice by mě zajímalo jak to, že panu Gazdíkovi (jinak bývalému důstojníkovi totalitní Československé lidové armády) nevadí také komunistické symboly? Poukazovat na ně by totiž pro něj bylo stejné, jako střelit se do nohy. Proto mám pro všechny podobné trapné "lovce nacistů", jejichž jediným zájmem je čtenost jejich periodik, vzkaz: Nehledejte problémy tam kde nejsou! Kdysi kvalitní MF Dnes se tak, bohužel, zásluhou podobných "psavců" postupně dostala na úroveň Blesku, Aha či Story. Škoda, měl jsem ty noviny rád.

Autor: Dušan Rovenský | úterý 5.1.2010 7:30 | karma článku: 42.28 | přečteno: 9680x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 20.43 | Přečteno: 245 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.64 | Přečteno: 394 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7370

Násilí, holá síla, vyřešilo v dějinách mnohem více než kterýkoli jiný faktor. Opačný názor je jenom toužebné očekávání v té nejhorší podobě. Národy, jež na tuto základní pravdu zapoměly, vždycky platily svými životy a svobodou. - Robert A. Heinlein (Hvězdná pěchota)

Autor publikuje v periodiku
ATM - Armády, technika, militaria


Mé vybrané odborné články můžete číst na Scribd a serveru On War / on Peace.

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...